Młoda kapusta z pomidorami to obowiązkowy przepis do przygotowania w sezonie na młodą kapustę. To super dodatek do obiadu, najlepiej smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków.
Przepis na kapustę z pomidorami jest bardzo prosty, a sama kapusta wychodzi niesamowicie aromatyczne, delikatna i pyszna. Przekonajcie się sami, zapraszam do wypróbowania przepisu!
MŁODA KAPUSTA Z POMIDORAMI – PRZEPIS
Składniki
- 1 kg kapusty
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 150 g kwaśnej śmietany
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- papryka słodka
- papryka ostra
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kapustę drobno posiekać za pomocą noża lub na mandolinie. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli i zagotować. Jeśli używamy młodej kapusty, wystarczy ją jedynie zagotować, w przypadku starej kapusty należy ją gotować kilkanaście minut pod przykryciem.
- Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnie z roztopionym masłem i podsmażyć.
- Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i podsmażyć.
- Pomidory z puszki przełożyć na patelnię z cebulą, dodać przecier pomidorowy, słodką paprykę, paprykę ostrą, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość wymieszać i podsmażać razem kilka minut.
- Podgotowaną kapustę wymieszać z zawartością patelni, dodać śmietanę wymieszaną z mąką, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać pod przykryciem przez około 40-50 minut.