Przepis na młodą kapustę zapiekanką z pomidorami

Młoda kapusta z pomidorami to obowiązkowy przepis do przygotowania w sezonie na młodą kapustę. To super dodatek do obiadu, najlepiej smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków.

Przepis na kapustę z pomidorami jest bardzo prosty, a sama kapusta wychodzi niesamowicie aromatyczne, delikatna i pyszna. Przekonajcie się sami, zapraszam do wypróbowania przepisu!

MŁODA KAPUSTA Z POMIDORAMI – PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  1. Kapustę drobno posiekać za pomocą noża lub na mandolinie. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli i zagotować. Jeśli używamy młodej kapusty, wystarczy ją jedynie zagotować, w przypadku starej kapusty należy ją gotować kilkanaście minut pod przykryciem.

  2. Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnie z roztopionym masłem i podsmażyć.

  3. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i podsmażyć.

  4. Pomidory z puszki przełożyć na patelnię z cebulą, dodać przecier pomidorowy, słodką paprykę, paprykę ostrą, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość wymieszać i podsmażać razem kilka minut.

  5. Podgotowaną kapustę wymieszać z zawartością patelni, dodać śmietanę wymieszaną z mąką, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać pod przykryciem przez około 40-50 minut.
Młoda kapusta z pomidorami
Młoda kapusta z pomidorami przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 19

Udostępnij!