Ciasto makowe z polewą

Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami a ciasto makowe to obowiązkowy wypiek na święta. Z pewnością każdy z Was, wszelkie wypieki z makiem kojarzy właśnie ze Świętami Bożego Narodzenia.

Jaki więc jest idealny makowiec? Na pewno musi być wilgotny, zbity, a jednocześnie delikatny a co najważniejsze smaczny. Taki właśnie jest makowiec, który zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie.

Ciasto makowe z polewą smakuje obłędnie! Idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis, na pewno będziecie zachwyceni.

CIASTO MAKOWE Z POLEWĄ – PRZEPIS

Składniki (na blaszkę 24×24 cm)

  • 200 g masła
  • 200 g kaszy manny
  • 400 g maku (ziarna)
  • 240 g cukru pudru
  • 500 ml mleka
  • 8 jajek
  • 4 jabłka
  • 2 łyżeczki olejku migdałowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 garści rodzinek

Polewa

  • 60 ml mleka
  • 60 ml masła
  • 100 g czekolady

Wykonanie

  • Do garnka wsypujemy mak, dodajemy mleko i stawiamy na gaz. Zagotowujemy, mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 40 minut do napęcznienia. Następnie po upływie czasu odcedzamy za pomocą sitka z nadmiaru mleka. Odcedzony mak przepuszczamy przez maszynkę. Jeśli jej nie posiadacie, można go rozdrobnić za pomocą blendera.
  • Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch, stopniowo dodając cukier puder. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Wlewamy również olejek migdałowy.
  • Ciągle miksując na małych obrotach, stopniowo dodajemy mak. Kolejno wsypujemy kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy do połączenia składników.
  • Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do masy makowej, mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy także rodzynki.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Puszyste białka przekładamy do masy makowej, delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  • Gotową masę przekładamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół. Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia.
  • Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko oraz masło. Całość podgrzewamy do połączenia składników. Gotową polewę wylewamy na ciasto. Gotowe ciasto makowe odstawiamy w chłodne miejsce, bo polewa zastygła.
Ciasto makowe z polewą

Ciasto makowe z polewą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!