Nadziewane bułeczki z patelni

W dzisiejszym wpisie propozycja na szybkie i przepyszne bułeczki z patelni nadziewane mięsem mielonym i warzywami. Doskonale sprawdzą się na kolację, lub jako przekąska do pracy, ponieważ smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Przepis na nadziewane bułeczki z patelni nie jest skomplikowany, dlatego z łatwością każdy sobie z nim poradzi. Potrzeba jedynie kilku prostych składników, które można dostać w dowolnym sklepie spożywczym. Dodatkowo do wykonania tych pysznych faszerowanych bułeczek nie potrzeba piekarnika! Wystarczy patelnia. Zapraszam do skorzystania z przepisu, bo bułeczki są naprawdę przepyszne!

NADZIEWANE BUŁECZKI Z PATELNI – PRZEPIS

Składniki

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 130 ml mleka
  • 150 ml kefiru
  • 50 g masła
  • szczypta cukru i soli

Nadzienie:

  • 400 g mielonego mięsa
  • 150 g żółtego sera
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki ketchupu
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania ciasta

  • Mleko lekko podgrzewamy i odrobinę przelewamy do osobnego naczynia. Dodajemy do niego pokruszone drożdże, dosypujemy odrobinę mąki i cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
  • Do pozostałej części mleka dodajemy miękkie masło, całość mieszamy do momentu, aż masło się rozpuści.
  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko z masłem, rozpuszczone drożdże, kefir oraz szczyptę soli. Całość mieszamy do połączenia składników i wyrabiamy ciasto.
  • Gotowe ciasto odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia.

Przechodzimy do nadzienia

  • Mięso mielone przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą oraz pieprzem. Smażymy na odrobinie tłuszczu do zarumienienia.
  • Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Do duszącego się mięsa wrzucamy pokrojoną paprykę, cebulę oraz kukurydzę. Całość dusimy jeszcze przez kilka minut, a na sam koniec dodajemy ketchup i mieszamy.
  • Mięso z warzywami przekładamy do miski, dodajemy starty ser i lekko mieszamy.

Wykonanie

  • Ciasto dzielimy na równe kawałki. U mnie wyszło 8 sztuk. Każdy z nich rozpłaszczamy dłońmi lub wałkiem na placuszek. Na środek każdego placka wykładamy porcję nadzienia i zawijamy jak pączki.
  • Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczamy.
  • Tak przygotowane bułeczki przekładamy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię i smażymy przez około 6-8 minut z każdej strony, na średniej mocy palnika.
  • Gotowe bułeczki podajemy z dodatkiem ulubionego sosu, lub z ketchupem.
Nadziewane bułeczki z patelni przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!