W dzisiejszym wpisie propozycja na szybkie i przepyszne bułeczki z patelni nadziewane mięsem mielonym i warzywami. Doskonale sprawdzą się na kolację, lub jako przekąska do pracy, ponieważ smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przepis na nadziewane bułeczki z patelni nie jest skomplikowany, dlatego z łatwością każdy sobie z nim poradzi. Potrzeba jedynie kilku prostych składników, które można dostać w dowolnym sklepie spożywczym. Dodatkowo do wykonania tych pysznych faszerowanych bułeczek nie potrzeba piekarnika! Wystarczy patelnia. Zapraszam do skorzystania z przepisu, bo bułeczki są naprawdę przepyszne!
NADZIEWANE BUŁECZKI Z PATELNI – PRZEPIS
Składniki
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 130 ml mleka
- 150 ml kefiru
- 50 g masła
- szczypta cukru i soli
Nadzienie:
- 400 g mielonego mięsa
- 150 g żółtego sera
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 4 łyżki ketchupu
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania ciasta
- Mleko lekko podgrzewamy i odrobinę przelewamy do osobnego naczynia. Dodajemy do niego pokruszone drożdże, dosypujemy odrobinę mąki i cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
- Do pozostałej części mleka dodajemy miękkie masło, całość mieszamy do momentu, aż masło się rozpuści.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko z masłem, rozpuszczone drożdże, kefir oraz szczyptę soli. Całość mieszamy do połączenia składników i wyrabiamy ciasto.
- Gotowe ciasto odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Przechodzimy do nadzienia
- Mięso mielone przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą oraz pieprzem. Smażymy na odrobinie tłuszczu do zarumienienia.
- Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do duszącego się mięsa wrzucamy pokrojoną paprykę, cebulę oraz kukurydzę. Całość dusimy jeszcze przez kilka minut, a na sam koniec dodajemy ketchup i mieszamy.
- Mięso z warzywami przekładamy do miski, dodajemy starty ser i lekko mieszamy.
Wykonanie
- Ciasto dzielimy na równe kawałki. U mnie wyszło 8 sztuk. Każdy z nich rozpłaszczamy dłońmi lub wałkiem na placuszek. Na środek każdego placka wykładamy porcję nadzienia i zawijamy jak pączki.
- Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczamy.
- Tak przygotowane bułeczki przekładamy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię i smażymy przez około 6-8 minut z każdej strony, na średniej mocy palnika.
- Gotowe bułeczki podajemy z dodatkiem ulubionego sosu, lub z ketchupem.