
Domowe pączki to świetny sposób na tradycyjny przysmak, na tłusty czwartek i nie tylko! To najpopularniejsza przekąska karnawałowa, którą uwielbia chyba każdy! Jak przygotować najlepsze domowe pączki? Otóż przepis na pączki jest bardzo prosty!
Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję, w której opisałam jak przygotować najlepsze domowe pączki. Przepis jest naprawdę prosty, dlatego w tym roku każdego z Was zachęcam do przygotowania pączków samodzielnie. Są o wiele smaczniejsze niż te ze sklepu!
NAJLEPSZE DOMOWE PĄCZKI – PRZEPIS
Składniki
- 1300 g mąki pszennej
- 5 jajek rozmiar M
- 500 ml mleka
- 125 g masła
- 100 g świeżych drożdży
- 2/3 szklanki cukru
Dodatkowo
- marmolada o ulubionym smaku
- cukier puder
- olej
Wykonanie
- Drożdże pokruszyć, przełożyć do miski, wlać 500 ml ciepłego mleka, dodać 2 łyżki cukru oraz 3 łyżki mąki i całość dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
- Jajka ubić z cukrem za pomocą miksera.
- Mąkę przesiać, dodać do niej rozczyn, roztopione masło oraz ubite z cukrem jajka. Całość zagnieść, ręcznie lub za pomocą robota.
- Wyrobione ciasto zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawiać do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Z gotowego ciasta urywamy kawałek, za pomocą dłoni formujemy placek, na środku układamy łyżkę marmolady i formujemy kulkę. Pączki układamy na desce, w dużych odstępach, ponieważ urosną. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10-15 minut. Po urośnięciu delikatnie spłaszczamy dłonią.
- Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy. Pączki smażymy na złoty kolor z obu stron. Po upieczeniu odkładamy na papier, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

