Sałatka z czerwoną kapustą

Sałatka z czerwoną kapustą to pyszna propozycja na różne okazje. Doskonale sprawdzi się na lekki obiad lub kolację. Można ją również zaserwować jako przekąskę na domową imprezę.  Z pewnością posmakuje gościom. Przepis na sałatkę z kurczakiem czerwoną kapustą jest bardzo prosty, a składniki ogólnodostępne. Sałatka jest bardzo smaczna, sycąca i ciekawie wygląda. Polecam wypróbować.

SAŁATKA Z CZERWONĄ KAPUSTĄ PRZEPIS

Składniki

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmażyć na odrobinie tłuszczu i odstawić do przestygnięcia.

2. Czerwoną kapustę szatkujemy za pomocą noża lub na mandolinie. Lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

3. Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki, szczypiorek drobno siekamy.

4. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

5. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, szczyptą soli oraz pieprzu tworząc sos.

6. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy przygotowany sos i mieszamy.

Sałatka z czerwoną kapustą przepis
Sałatka z czerwoną kapustą i kukurydzą
Udostępnij!