Sałatka z czerwoną kapustą to pyszna propozycja na różne okazje. Doskonale sprawdzi się na lekki obiad lub kolację. Można ją również zaserwować jako przekąskę na domową imprezę. Z pewnością posmakuje gościom. Przepis na sałatkę z kurczakiem czerwoną kapustą jest bardzo prosty, a składniki ogólnodostępne. Sałatka jest bardzo smaczna, sycąca i ciekawie wygląda. Polecam wypróbować.
SAŁATKA Z CZERWONĄ KAPUSTĄ PRZEPIS
Składniki
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 500 g fileta z kurczaka
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 cebula czerwona
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmażyć na odrobinie tłuszczu i odstawić do przestygnięcia.
2. Czerwoną kapustę szatkujemy za pomocą noża lub na mandolinie. Lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
3. Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki, szczypiorek drobno siekamy.
4. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
5. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, szczyptą soli oraz pieprzu tworząc sos.
6. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy przygotowany sos i mieszamy.