Najpyszniejsze kruche ciasteczka

To najpyszniejsze kruche ciasteczka. Przygotowane z tego przepisu wychodzą niesamowicie kruche, delikatne i maślane.

Są proste w przygotowaniu, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i osoby dorosłe. Przez długo zachowują swoją świeżość i cudowny smak. Te pyszne kruche ciasteczka do idealny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Zapraszam na przepis!

NAJPYSZNIEJSZE KRUCHE CIASTECZKA – PRZEPIS

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 żółtko
  • 60 g grubego cukru
  • 1 białko do smarowania ciasteczek

Wykonanie

  • Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, śmietanę, żółtko oraz cukier wanilinowy. Za pomocą dłoni wyrobić ciasto. Uformować w kulkę i owinąć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.
  • Po upływie czasu ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 5 mm. Przy użyciu okrągłych foremek wykrawać ciasteczka i układać je kolejno na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20 minut. Ciasteczka studzić na kratce.
Najpyszniejsze kruche ciasteczka przepis
Przepis na najpyszniejsze kruche ciasteczka
Najpyszniejsze kruche ciasteczka

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.2 / 5. Oddanych głosów: 15

Udostępnij!