To najpyszniejsze kruche ciasteczka. Przygotowane z tego przepisu wychodzą niesamowicie kruche, delikatne i maślane.
Są proste w przygotowaniu, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i osoby dorosłe. Przez długo zachowują swoją świeżość i cudowny smak. Te pyszne kruche ciasteczka do idealny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Zapraszam na przepis!
NAJPYSZNIEJSZE KRUCHE CIASTECZKA – PRZEPIS
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 żółtko
- 60 g grubego cukru
- 1 białko do smarowania ciasteczek
Wykonanie
- Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, śmietanę, żółtko oraz cukier wanilinowy. Za pomocą dłoni wyrobić ciasto. Uformować w kulkę i owinąć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.
- Po upływie czasu ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 5 mm. Przy użyciu okrągłych foremek wykrawać ciasteczka i układać je kolejno na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20 minut. Ciasteczka studzić na kratce.