Najpyszniejsze kruche ciasteczka

To najpyszniejsze kruche ciasteczka. Przygotowane z tego przepisu wychodzą niesamowicie kruche, delikatne i maślane.

Są proste w przygotowaniu, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i osoby dorosłe. Przez długo zachowują swoją świeżość i cudowny smak. Te pyszne kruche ciasteczka do idealny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Zapraszam na przepis!

NAJPYSZNIEJSZE KRUCHE CIASTECZKA – PRZEPIS

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 żółtko
  • 60 g grubego cukru
  • 1 białko do smarowania ciasteczek

Wykonanie

  • Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, śmietanę, żółtko oraz cukier wanilinowy. Za pomocą dłoni wyrobić ciasto. Uformować w kulkę i owinąć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.
  • Po upływie czasu ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 5 mm. Przy użyciu okrągłych foremek wykrawać ciasteczka i układać je kolejno na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20 minut. Ciasteczka studzić na kratce.
Najpyszniejsze kruche ciasteczka przepis
Przepis na najpyszniejsze kruche ciasteczka
Najpyszniejsze kruche ciasteczka
Udostępnij!