Ogórki w zalewie curry to super pomysł na smaczne przetwory z ogórków. Świetnie smakują jako dodatek do obiadu, w formie przekąski czy nawet na kanapkę.
Ogórki w curry mają oryginalny, słodko-kwaśny smak, a przyprawa curry dodatkowo nadaje im pięknego koloru. Serdecznie zapraszam wszystkich miłośników przetworów z ogórków do wypróbowania tego przepisu.
PRZEPIS NA OGÓRKI W ZALEWIE CURRY
Składniki
- 3 kg ogórków
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki gorczycy
- 4 liście laurowe
- 4 liście selera
- 4 gałązki kopru z baldachami
Zalewa
- 1 l wody
- 300 g cukru
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
- 250 ml octu 10%
- 3 łyżeczki curry
Wykonanie
- Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, przyprawę curry oraz sól. Całość zagotowujemy i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie zdejmujemy zalewę z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.
- Cebulę obieramy i kroimy w półplastry.
- Ogórki obieramy i kroimy w podłużne plastry.
- Na dno 4 wyparzonych słoików (800 ml) wsypujemy gorczycę, przekładamy cebulę, koper, liść laurowy oraz selera. Następnie pionowo układamy pokrojone ogórki. Całość zalewamy przestudzoną zalewą.
- Gotowe ogórki zakręcamy i pasteryzujemy. Na dno garnka wyłożyć materiałową ściereczkę, wstawić słoiki, tak by się nie stykały i zalać wodą do 3/4 wysokości. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Po upływie czasu wyłączyć palnik, słoiki delikatnie wyjąć i ustawić do góry dnem. Przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego przestygnięcia. Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.