Ogórki w zalewie curry

Ogórki w zalewie curry to super pomysł na smaczne przetwory z ogórków. Świetnie smakują jako dodatek do obiadu, w formie przekąski czy nawet na kanapkę. 

Ogórki w curry mają oryginalny, słodko-kwaśny smak, a przyprawa curry dodatkowo nadaje im pięknego koloru. Serdecznie zapraszam wszystkich miłośników przetworów z ogórków do wypróbowania tego przepisu. 

PRZEPIS NA OGÓRKI W ZALEWIE CURRY

Składniki

  • 3 kg ogórków
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 4 liście laurowe
  • 4 liście selera
  • 4 gałązki kopru z baldachami

Zalewa

  • 1 l wody
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 250 ml octu 10%
  • 3 łyżeczki curry

Wykonanie

  • Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, przyprawę curry oraz sól. Całość zagotowujemy i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie zdejmujemy zalewę z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Cebulę obieramy i kroimy w półplastry.
  • Ogórki obieramy i kroimy w podłużne plastry.
  • Na dno 4 wyparzonych słoików (800 ml) wsypujemy gorczycę, przekładamy cebulę, koper, liść laurowy oraz selera. Następnie pionowo układamy pokrojone ogórki. Całość zalewamy przestudzoną zalewą.
  • Gotowe ogórki zakręcamy i pasteryzujemy. Na dno garnka wyłożyć materiałową ściereczkę, wstawić słoiki, tak by się nie stykały i zalać wodą do 3/4 wysokości. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Po upływie czasu wyłączyć palnik, słoiki delikatnie wyjąć i ustawić do góry dnem. Przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego przestygnięcia. Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
Ogórki w zalewie curry

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!