
Ciasto orzechowa krówka to prosty i smaczny deser na każdą okazję. Robi się go ekspresowo, ponieważ nie wymaga pieczenia.
Orzechowa krówka to bardzo smaczne ciasto, które warto wypróbować. Składa się z herbatników, krakersów, masy śmietankowej i masy krówkowej. Wierzch ozdabiają i dodają charakteru orzechy włoskie. Jeśli lubicie szybkie ciasta bez pieczenia, polecam to ciasto. Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem i gwarantuję, że zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
ORZECHOWA KRÓWKA BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Składniki
- 16 krakersów
- 32 jasnych herbatników
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 śmietan-fixy
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 puszka masy krówkowej (400 g)
- 100 g orzechów włoskich
Przygotowanie
- Schłodzoną śmietankę kremówkę, mascarpone i śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem ubijamy do uzyskania puszystej masy.
- Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników.
- Na herbatniki wykładamy połowę masy krówkowej i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
- Następnie na herbatniki wykładamy masę śmietankową i przykrywamy ją krakersami. Na krakersach rozprowadzamy pozostałą masę krówkową.
- Wierzch posypujemy orzechami włoskimi.
- Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc.


