Ciasto orzechowa krówka to prosty i smaczny deser na każdą okazję. Robi się go ekspresowo, ponieważ nie wymaga pieczenia.

Orzechowa krówka to bardzo smaczne ciasto, które warto wypróbować. Składa się z herbatników, krakersów, masy śmietankowej i masy krówkowej. Wierzch ozdabiają i dodają charakteru orzechy włoskie. Jeśli lubicie szybkie ciasta bez pieczenia, polecam to ciasto. Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem i gwarantuję, że zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

ORZECHOWA KRÓWKA BEZ PIECZENIA PRZEPIS

Składniki

  • 16 krakersów
  • 32 jasnych herbatników
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 puszka masy krówkowej (400 g)
  • 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Schłodzoną śmietankę kremówkę, mascarpone i śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem ubijamy do uzyskania puszystej masy.

  2. Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników.

  3. Na herbatniki wykładamy połowę masy krówkowej i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

  4. Następnie na herbatniki wykładamy masę śmietankową i przykrywamy ją krakersami. Na krakersach rozprowadzamy pozostałą masę krówkową.

  5. Wierzch posypujemy orzechami włoskimi.

  6. Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc.
Orzechowa krówka
Orzechowa krówka przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1033

Udostępnij!