ciasto orzechowa krówka

Ciasto orzechowa krówka to pyszny wypiek idealny na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się na święta i inne tego typu okazje jak na przykład urodziny, imieniny czy jako niedzielne ciacho do kawy.

Ciasto orzechowa krówka jest delikatne, niezwykle puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. Ładnie prezentuje się na talerzu i jest bardzo proste w przygotowaniu. Jeśli chcecie zaskoczyć gości czymś wyjątkowym i pysznym to polecam wypróbować ten przepis.

CIASTO ORZECHOWA KRÓWKA – PRZEPIS

Składniki

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 opakowanie budyniu o smaku toffi bez cukru
  • 1/2 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 80 ml wrzątku

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • szklanka orzechów włoskich

Przygotowanie

1 Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy żółtka oraz cukier.

2. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.

3. Powstałą masę przekładamy na blaszkę (24×24) wyłożoną papierem do pieczenia.

4. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół.

5. Po upieczeniu i przestygnięciu biszkopt kroimy na 2 blaty.

6. Krem: Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia.

7. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewamy tężejącą, ale nadal płynną żelatynę.

8. Na jeden blat wykładamy przygotowany krem i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

9. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

ciasto orzechowa krówka przepis
przepis na ciasto orzechowa krówka

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!