Pałki na młodej kapuście

Pałki na młodej kapuście to rewelacyjne danie obiadowe, które warto przygotować. Kiedy tylko rozpoczyna się sezon na młodą kapustę, przygotowuję je w swoim domu, ponieważ wszyscy je uwielbiamy. Kapusta jest mięciutka i wyrazista w smaku a mięso bardzo soczyste i delikatne.

Dodatkowo jest to danie jednogarnkowe i bardzo szybko się je robi. Wystarczy przełożyć wszystko do naczynia i zapiec. Dodatkowo w łatwy sposób można je odgrzać, mając pewność, że zachowa swój cudowny smak. Poniżej przygotowałam dla Was przepis na pyszne pałki na młodej kapuście. Jestem pewna, że i Wam posmakują. Zapraszam!

PAŁKI NA MŁODEJ KAPUŚCIE – PRZEPIS

Składniki

  • 5 pałek z kurczaka
  • 500 g młodej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawa do kurczaka

Wykonanie

  • Pałki z kurczaka obieramy ze skóry i myjemy. Następnie marynujemy je w ulubionych przyprawach, u mnie przyprawa do kurczaka, papryka słodka, sól oraz pieprz.
  • Kapustę myjemy i szatkujemy za pomocą noża lub na mandolinie. Marchewkę myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w półkrążki. 
  • Kapustę mieszamy z marchewką i cebulą, przekładamy do naczynia żaroodpornego, natłuszczonego łyżką oleju. 
  • Do 100 ml ciepłej wody dodajemy śmietanę, ketchup. paprykę słodką, cukier, sól oraz pieprz. Całość mieszamy i wlewamy do naczynia z kapustą. Na wierzch wykładamy zamarynowane pałki z kurczaka. 
  • Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z przykryciem przez 60 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut. 
Pałki pieczone na młodej kapuście
Pałki pieczone na młodej kapuście

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!