Pałki na młodej kapuście to rewelacyjne danie obiadowe, które warto przygotować. Kiedy tylko rozpoczyna się sezon na młodą kapustę, przygotowuję je w swoim domu, ponieważ wszyscy je uwielbiamy. Kapusta jest mięciutka i wyrazista w smaku a mięso bardzo soczyste i delikatne.
Dodatkowo jest to danie jednogarnkowe i bardzo szybko się je robi. Wystarczy przełożyć wszystko do naczynia i zapiec. Dodatkowo w łatwy sposób można je odgrzać, mając pewność, że zachowa swój cudowny smak. Poniżej przygotowałam dla Was przepis na pyszne pałki na młodej kapuście. Jestem pewna, że i Wam posmakują. Zapraszam!
PAŁKI NA MŁODEJ KAPUŚCIE – PRZEPIS
Składniki
- 5 pałek z kurczaka
- 500 g młodej kapusty
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 100 ml ciepłej wody
- 100 ml śmietany 18%
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
- przyprawa do kurczaka
Wykonanie
- Pałki z kurczaka obieramy ze skóry i myjemy. Następnie marynujemy je w ulubionych przyprawach, u mnie przyprawa do kurczaka, papryka słodka, sól oraz pieprz.
- Kapustę myjemy i szatkujemy za pomocą noża lub na mandolinie. Marchewkę myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w półkrążki.
- Kapustę mieszamy z marchewką i cebulą, przekładamy do naczynia żaroodpornego, natłuszczonego łyżką oleju.
- Do 100 ml ciepłej wody dodajemy śmietanę, ketchup. paprykę słodką, cukier, sól oraz pieprz. Całość mieszamy i wlewamy do naczynia z kapustą. Na wierzch wykładamy zamarynowane pałki z kurczaka.
- Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z przykryciem przez 60 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut.