Bitki z kurczaka w sosie własnym

Bitki z kurczaka w sosie własnym to super pomysł na obiad. Delikatnie i mięciutkie mięso w kremowym sosie smakuje rewelacyjnie. To bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie, które świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Obowiązkowo oczywiście surówka, do tego dania każda będzie pasować. U nas zazwyczaj jest to szybka surówka z czerwonej kapusty.

Przepis na bitki z kurczaka w sosie własnym jest bardzo prosty, a całe danie naprawdę łatwe w przygotowaniu. Zapraszam na przepis!

BITKI Z KURCZAKA W SOSIE WŁASNYM – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • papryka słodka

Wykonanie

  • Kurczaka pokroić na mniejsze kotlecik i delikatnie rozbić, doprawić z obu stron solą, pieprzem oraz słodką papryką. 
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć kotlety z obu stron i odłożyć na bok. 
  • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek w cienkie plastry. Przełożyć na patelnię po usmażonym kurczaku i podsmażać kilka minut. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki, przełożyć na patelnię i chwilkę podsmażać. Całość zalać bulionem, dodać wcześniej usmażone mięso, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Przykryć pokrywką i dusić przez około 30 minut. 
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietanką kremówką, szczyptą soli, pieprzu, kurkumy oraz odrobiną zimnej wody, przelać na patelnię i wymieszać. 
Bitki z kurczaka w sosie własnym przepis
Udostępnij!