Paluchy z ciasta francuskiego z makiem to świetna przekąska na święta i nie tylko. Są bardzo proste w przygotowaniu, ciekawie wyglądają i co najważniejsze świetnie smakują! Z pewnością zaintrygują gości i rodzinę. Jeśli lubicie takie proste przekąski z ciasta francuskiego, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
PALUCHY Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MAKIEM PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g masy makowej
- 1 żółtko
Przygotowanie
1. Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania, rozwijamy na blacie i przecinamy na pół wzdłuż krótszego boku.
2. Na jednym kawałku ciasta rozprowadzamy masę makową i całość przykrywamy drugim kawałkiem ciasta.
3. Kolejno ciasto tniemy na paseczki o szerokości ok. 3 cm. Każdy pasek chwytamy po obu końcach i zawijamy w spiralę.
4. Tak przygotowane paluchy przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut do zarumienienia.