Ryba po grecku to prosta do przygotowania potrawa wigilijna, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Danie składa się z filetu rybnego oraz duszonych warzyw takich jak marchewka, pietruszka i por. Rybę po grecku można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. W obu wersjach smakuje wyśmienicie! Zapraszam na sprawdzony przepis na rybę po grecku, który zawsze się udaje i zawsze wszystkim bardzo smakuje.
RYBA PO GRECKU PRZEPIS
Składniki
- 1 kg białej ryby (u mnie dorsz)
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- 250 g korzenia pietruszki
- 500 g marchewki
- 1 mały por
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie
1. Rybę należy całkowicie rozmrozić, odlać nadmiar wody i lekko osuszyć np. za pomocą ręcznika papierowego. Pokroić na mniejsze kawałki i posypać oregano, solą oraz pieprzem.
2. Następnie każdy kawałek ryby obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu do zarumienienia.
3. Pora pokroić w półkrążki. Wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażyć kilka minut.
4. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na patelnię z porem.
5. Kolejno dodać liście laurowe, ziela angielskie, paprykę słodką, paprykę ostrą, sól i pieprz. Wlać wodę, wymieszać, całość przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez około 20 minut.
6. Po upływie czasu dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze przez kilka minut bez przykrycia.
7. W naczyniu ułożyć podsmażoną rybę, a na nią wyłożyć duszone warzywa.
8. Rybę po grecku można serwować w wersji zarówno na ciepło, jak i na zimno. Obie wersje smakują wyśmienicie!