Pieczarki w sosie sojowym

Pieczarki w sosie sojowym to smaczny dodatek do pieczonego mięsa, a także samodzielne danie – wyśmienicie smakujące z ryżem, makaronem lub kaszą. Sprawdzi się również jako przekąska na imprezę, jeśli lubicie zajadać się samymi pieczarkami.

Przepis na pieczarki w sosie sojowym jest bardzo prosty i szybki, a składniki łatwo dostępne. W smaku pieczarki są miękkie i delikatne, a sos nadaje im wyjątkowego aromatu. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

PIECZARKI W SOSIE SOJOWYM PRZEPIS

Składniki

  • 350 g pieczarek mini
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200 ml wody + 50 ml do zagęszczenia sosu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Cebulę obrać z łupin i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię i zeszklić na odrobinie tłuszczu.

2. Następnie dodać drobno posiekane ząbki czosnku.

3. Kolejno wrzucić umyte pieczarki. Smażyć kilka minut.

4. Gdy pieczarki będą już zarumienione, wlać 200 ml wody i dodać przyprawy: tymianek, cukier, słodką paprykę, sól i pieprz. Całość wymieszać i dusić przez kolejne kilka minut.

5. Na sam koniec dodać ocet winny, sos sojowy i 50 ml wody wymieszanej z 1 łyżką mąki pszennej.

6. Całość mieszać do zgęstnienia sosu.

Pieczarki w sosie sojowym przepis
pieczarki smażone w sosie sojowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!