Piernik z powidłami śliwkowymi

Wyśmienity piernik przekładany powidłami śliwowymi i polany polewą czekoladową to doskonała propozycja na świąteczny wypiek. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo delikatne w smaku. Dobrze się kroi, jest mięciutki, pachnący i bardzo smaczny. W sam raz na świąteczny stół. Koniecznie spróbujcie!

PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI PRZEPIS

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 130 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa

  • 60 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 20 g kakao
  • 20 g cukru
  • 20 g masła

Dodatkowo

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych

Przygotowanie

1. Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier i wymieszać do połączenia. Następnie dodać przyprawę do piernika, cynamon oraz kakao. Całość ponownie wymieszać i zdjąć z palnika.

2. Po kilku minutach dodać sodę, mleko i roztrzepane jajka.

3. Całość energicznie wymieszać za pomocą łyżki. Następnie ciągle mieszając, stopniowo dodawać przesianą mąkę pszenną.

4. Keksówkę o wymiarach 12×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej przygotowaną masę.

5. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 45 minut, do tzw suchego patyczka.

6. Po upieczeniu i ostudzeniu, piernik podzielić na 3 blaty i przełożyć powidłami śliwkowymi. Całość polać polewą czekoladową.

Polewa:
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Pozostałe składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na koniec dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.

Piernik z powidłami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!