Wyśmienity piernik przekładany powidłami śliwowymi i polany polewą czekoladową to doskonała propozycja na świąteczny wypiek. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo delikatne w smaku. Dobrze się kroi, jest mięciutki, pachnący i bardzo smaczny. W sam raz na świąteczny stół. Koniecznie spróbujcie!
PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI PRZEPIS
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 130 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa
- 60 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka żelatyny
- 20 g kakao
- 20 g cukru
- 20 g masła
Dodatkowo
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
Przygotowanie
1. Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier i wymieszać do połączenia. Następnie dodać przyprawę do piernika, cynamon oraz kakao. Całość ponownie wymieszać i zdjąć z palnika.
2. Po kilku minutach dodać sodę, mleko i roztrzepane jajka.
3. Całość energicznie wymieszać za pomocą łyżki. Następnie ciągle mieszając, stopniowo dodawać przesianą mąkę pszenną.
4. Keksówkę o wymiarach 12×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej przygotowaną masę.
5. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 45 minut, do tzw suchego patyczka.
6. Po upieczeniu i ostudzeniu, piernik podzielić na 3 blaty i przełożyć powidłami śliwkowymi. Całość polać polewą czekoladową.
Polewa:
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Pozostałe składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na koniec dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.