Racuchy na kefirze z jabłkami

Racuchy na kefirze z jabłkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Te smakowite racuchy bez drożdży można przygotować naprawdę bardzo szybko, ale musicie liczyć się z tym, że w taki sam sposób znikają z talerza. Połączenie puszystego ciasta z dodatkiem jabłek ze szczyptą cynamonu to idealna przekąska na każdą porę dnia.

Te domowe racuchy na kefirze z dodatkiem jabłek idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad, a także kolację. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Jeśli tak jak ja, jesteście miłośnikami takich placuszków, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Domowe racuchy najlepiej serwować z dodatkiem cukru pudru czy też ulubionej konfitury. Racuchy te są bardzo szybkie w przygotowaniu, ponieważ są to racuchy bez drożdży. Nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie. Zapraszam serdecznie na przepis.

PRZEPIS NA RACUCHY Z JABŁKAMI NA KEFIRZE

Składniki

  • 400 ml kefiru
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru + odrobinę do posypania
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej cukier puder oraz proszek do pieczenia.
  • Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z kefirem i dodajemy do mąki.
  • Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski z mąką i pozostałymi składnikami. Dosypujemy także łyżeczkę cynamonu.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wykładamy porcję przygotowanej masy na patelnię i smażymy z obu stron na rumiano.
  • Gotowe racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Racuchy z jabłkami na kefirze
Racuchy z jabłkami bez drożdży

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Udostępnij!