idealna polewa czekoladowa

Ganache to rodzaj polewy czekoladowej, która powstaje ze śmietanki kremówki i posiekanej czekolady. Idealnie nadaje się do tynkowania tortów i ciast. To naprawdę bardzo łatwy krem, którym równie dobrze udekorujesz mufinki czy babeczki. Dobrze dobrane proporcje sprawiają, że krem smakuje wręcz idealnie.

PRZEPIS NA IDEALNĄ POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

Składniki

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie

1. Do rondelka przelewamy śmietankę kremówkę i podgrzewamy na małym ogniu.

2. Obie czekolady kruszymy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka ze śmietanką.

3. Masę cały czas mieszamy do czasu, aż czekolady całkowicie się rozpuszczą i powstanie jednolity krem czekoladowy. Nie doprowadzamy do wrzenia!

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!