Piernik z pianką

Piernikowe ptasie mleczko to rewelacyjny wypiek, który sprawdzi się szczególnie w sezonie świątecznym. Już jesienią w wielu domach pojawiają się pierniki. Ich zapach kojarzy nam się z tą porą roku, a później ze świętami, gdzie na stole zazwyczaj pojawia się ciasto piernikowe.

Ciasto piernikowe ptasie mleczko to połączenie piernika z delikatną pianką na bazie galaretki i śmietanki kremówki. Wykończone delikatną polewą czekoladową, która nadaje mu elegancji i fajnego wyglądu. Słodycz ciasta przełamany jest dżemem z czarnej porzeczki, który moim zdaniem idealnie do niego pasuje.

Zapraszam na pyszne ciasto piernikowe ptasie mleczko. Idealne na święta i nie tylko!

PRZEPIS NA PIERNIKOWE PTASIE MLECZKO

Składniki

PIERNIK

  • 4 jajka rozmiar L (temp. pokojowa)
  • 120 g masła (temp. pokojowa)
  • 200 g miodu
  • 100 g cukru
  • 200 g kwaśniej śmietany 18%
  • 260 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

PIANKA

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 ml gorącej wody
  • 270 ml śmietanki kremówki


POLEWA CZEKOLADOWA

  • 60 ml śmietanki kremówki
  • 25 g masła
  • 20 g cukru
  • 20 g kakao
  • 1 łyżka żelatyny


DODATKOWO

  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie

  • Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Kiedy zrobi się jasna i puszysta, stopniowo dodajemy żółtka. Ucieramy na małych obrotach. Następnie powoli wlewamy płynny miód, dodajemy śmietanę, miksujemy do połączenia składników.
  • Przesianą mąkę mieszamy z kakao, przyprawą do piernika oraz sodą. Całość przekładamy do masy jajecznej i mieszamy.
  • Białka jajek ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Przekładamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. 
  • Gotową masę przekładamy na blaszkę 22×22 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i pieczemy 55-60 minut, do suchego patyczka.
  • Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i pozostawiamy do przestygnięcia. 
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystą pianę. Pod koniec ubijania wlewamy powoli przestygniętą galaretkę. Gotową masę wstawiamy do lodówki, by zaczęła tężeć.
  • Przestygnięty piernik smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy na niego tężejącą masę. Całość odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 
  • Polewa: śmietankę, masło, cukier oraz kakao przekładamy do rondelka i podgrzewamy, mieszając do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku, dodajemy do polewy i mieszamy. Tak przygotowaną polewę wykładamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. 
Piernik z pianką
Piernik z pianką przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!