Piernik z kajmakiem

Na tegoroczne święta polecam Wam smaczny i prosty w przygotowaniu piernik z kajmakiem. To nic innego jak piernikowe ciasto, przełożone masą kajmakową. Moim zdaniem smaki te fajnie się komponują i warto wzbogacić tradycyjny piernik dodatkiem masy kajmakowej.

Przepis na piernik kajmakowy jest niesamowicie prosty w przygotowaniu, puszysty wilgotny i pyszny. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was, a przygotować go można nie tylko w święta, ale i w zwykły dzień. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do filiżanki kawy czy herbaty. Zapraszam na przepis!

PIERNIK Z KAJMAKIEM – PRZEPIS

Składniki

Piernik:

  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 120 g masła
  • 2 jajka rozmiar L
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:

  • 25 g masła
  • 25 g cukru
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • 25 g kakao
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo

  • 1/2 puszki masy kajmakowej

Wykonanie

  • Do rondelka przekładamy masło, dodajemy cukier, całość podgrzewamy, mieszając do połączenia składników. Następnie wsypujemy cynamon, przyprawę do piernika, kakao oraz powidło śliwkowe. Całość mieszamy i zdejmujemy z palnika.
  • Odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia i dodajemy mleko, kawę zbożową, miód, oraz roztrzepane jajka. Całość energicznie mieszamy za pomocą łyżki. Masa będzie się pienić, to normalne.
  • Ciągle mieszając, stopniowo dodajemy mąkę, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Gotową masę przekładamy do keksówki 12×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, pieczemy przez 45 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia i dzielimy na 3 blaty. Przekładamy masą kajmakową.
  • Polewa: żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Pozostałe składniki polewy połączyć w kąpieli wodnej, dodać żelatynę i wymieszać. Przygotowaną polewą udekorować piernik.

Polecam również mój przepis na ciasto piernikowe na kefirze.

Piernik z kajmakiem przepis
Piernik z kajmakiem i polewą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!