Pierożki kebabowe z ciasta francuskiego

Pierożki kebabowe z ciasta francuskiego to pyszna przekąska wypełniona aromatycznym mięsno-warzywnym farszem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu podane np. z ketchupem lub sosom czosnkowym, ale równie dobre są na zimno.

Przepis na pierożki kebabowe z ciasta francuskiego jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Takie pierożki kebabowe to super pomysł na kolację lub imprezową przekąskę. Fajnie się prezentują na stole i na pewno Wasi goście będą zachwyceni.

PIEROŻKI KEBABOWE Z CIASTA FRANCUSKIEGO PRZEPIS

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 filet z kurczaka (ok. 250 g)
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 papryki żółtej
  • 100 g sera żółtego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki ketchupu
  • przyprawa do gyrosa
  • słodka papryka w proszku
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

  • sezam
  • jajko

Przygotowanie

1. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Przyprawić przyprawą do gyrosa, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu do zarumienienia. Odstawić do przestygnięcia.

2. Ogórki, paprykę i cebulę również pokroić w drobną kosteczkę.

3. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.

4. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

5. Do miski przełożyć kurczaka, ogórki, paprykę, cebulę, kukurydzę i żółty ser. Dodać ketchup i wymieszać tworząc farsz.

6. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i podzielić na 8 kawałków. Na każdy z nich nałożyć porcję farszu i złożyć w trójkąt, zlepiając ze sobą 2 przeciwległe boki.

7. Przygotowane pierożki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego z nich posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

8. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec przez 25 minut, grzanie góra-dół.

9. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Pierożki kebabowe
szybkie pierożki kebabowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!