Pikantne ogórki do słoików

Jeśli znudził wam się smak kiszonych czy konserwowych ogórków, spróbujcie czegoś innego i przygotujcie pikantne ogórki z chilli!

Pikantne ogórki z chilli to idealny przysmak dla osób, które lubią wyraziste smaki. Będą znakomitym dodatkiem do różnych dań i potraw. Mogą być również spożywane jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do sałatek, kanapek czy burgerów, aby dodać im wyrazistości i pikantnego akcentu.

PIKANTNE OGÓRKI DO SŁOIKÓW PRZEPIS

Składniki / 4 słoiki po 800 ml

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 płaskie łyżeczki chilli
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 główka czosnku
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 350 ml octu
  • 0,5 kg cukru
  • 3 łyżki soli

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie myję i kroję w ćwiartki.

  2. Do garnka przekładam pokrojone ogórki, zasypuję solą i odstawiam na 5 godzin, by puściły sok.

  3. Po upływie czasu zlewam sok i dodaję do ogórków olej, chilli, paprykę słodką oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

  4. W osobnym garnku zagotowuję ocet z cukrem. Przestygniętą zalewą zalewam ogórki i odstawiam na noc.

  5. Następnego dnia ogórki przekładam do czystych, wyparzonych słoików i zalewam zalewą tak, by całe były zakryte. Słoiki szczelnie zakręcam i pasteryzuję.
Pikantne ogórki do słoików przepis
Przepis na pikantne ogórki do słoików

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 22

Udostępnij!