Jeśli znudził wam się smak kiszonych czy konserwowych ogórków, spróbujcie czegoś innego i przygotujcie pikantne ogórki z chilli!
Pikantne ogórki z chilli to idealny przysmak dla osób, które lubią wyraziste smaki. Będą znakomitym dodatkiem do różnych dań i potraw. Mogą być również spożywane jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do sałatek, kanapek czy burgerów, aby dodać im wyrazistości i pikantnego akcentu.
PIKANTNE OGÓRKI DO SŁOIKÓW PRZEPIS
Składniki / 4 słoiki po 800 ml
- 2 kg małych ogórków gruntowych
- 2 płaskie łyżeczki chilli
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1 główka czosnku
- 125 ml oleju roślinnego
- 350 ml octu
- 0,5 kg cukru
- 3 łyżki soli
Przygotowanie
- Ogórki dokładnie myję i kroję w ćwiartki.
- Do garnka przekładam pokrojone ogórki, zasypuję solą i odstawiam na 5 godzin, by puściły sok.
- Po upływie czasu zlewam sok i dodaję do ogórków olej, chilli, paprykę słodką oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- W osobnym garnku zagotowuję ocet z cukrem. Przestygniętą zalewą zalewam ogórki i odstawiam na noc.
- Następnego dnia ogórki przekładam do czystych, wyparzonych słoików i zalewam zalewą tak, by całe były zakryte. Słoiki szczelnie zakręcam i pasteryzuję.