Przepis na pasztet drobiowy

Najlepszy przepis na lekki, delikatny i prosty do zrobienia pasztet drobiowy. Ten pasztet smakuje każdemu, nawet dzieciaki chętnie go zajadają. Jest bardzo lekki, nietłusty, z dodatkiem marchewki i pietruszki. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, ale także zaserwowany w formie przekąski z łyżeczką dżemu żurawinowego. 

Domowy pasztet drobiowy jest łatwy i szybki do zrobienia i polecam go każdemu! Poniżej znajdziecie dokładną recepturę oraz listę składników. 

PRZEPIS NA PASZTET DROBIOWY

Składniki

  • 1 kg kurczaka (pałki, udka)
  • 2 l wody
  • 3 cebule (1 do bulionu + 2 do pasztetu)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1 kajzerka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Mięso oczyszczamy, zdejmujemy skórę i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, zagotowujemy i zbieramy szumowiny. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 30 minut. Po czasie dodajemy marchewkę, pietruszkę, jedną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy przez 1,5 h, pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Kajzerkę zalewamy przygotowanym bulionem i odstawiamy na kilkanaście minut, by nieco zmiękła.
  • Wątróbkę oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy wątróbkę i cebulę i podsmażamy przez 10 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Ugotowane mięso wyjmujemy z rosołu, oddzielamy od kości. Przepuszczamy przez maszynkę razem z wątróbką, marchewką i pietruszką.
  • Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do zmielonego mięsa dodajemy żółtka, namoczoną kajzerkę, szczyptę soli oraz pieprzu, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie przekładamy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
  • Masę przekładamy do dwóch foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut, grzanie góra-dół.
Przepis na pasztet drobiowy
Przepis na pasztet drobiowy

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!