Ciasto ptasie mleczko to propozycja na pyszny deser dla zabieganych. Jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga użycia piekarnika. Ciasto ptasie mleczko jest lekkie, puszyste i doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Uda się każdemu i każdemu będzie smakować. Jeśli szukasz pomysłu na nieskomplikowany deser na zimno, to ten przepis na ptasie mleczko powinien Cię zainteresować.
PRZEPIS NA CIASTO PTASIE MLECZKO BEZ PIECZENIA
Składniki
Pianka:
- białka jaj – 6 sztuk
- cukier – 150 g
- żelatyna – 2 łyżki
- sok z cytryny – 3 łyzki
- aromat śmietankowy – 1 łyżeczka
Polewa:
- czekolada – 100 g
- mleko – 50 ml
- masło – 50 g
Dodatkowo:
- ok. 14 herbatników
Przygotowanie
1. Przygotować polewę. Mleko z masłem podgrzać, dodać drobno pokrojoną czekoladę i mieszać tak długo aż czekolada się rozpuści. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
2. Żelatynę rozpuścić w 120 ml wrzątku, zostawić do ostygnięcia.
3. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, sok z cytryny i aromat śmietankowy. Pod koniec ubijania wlać płynną, ale przestygniętą żelatynę.
4. Blaszkę 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki rozprowadzić równomiernie przygotowaną piankę.
5. Na piankę rozprowadzić nieco ostudzoną, ale wciąż płynną polewę czekoladową.
6. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.