Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem to jedno z tych dań, które zachwycają prostotą przygotowania, ale i bogactwem smaku. Dzięki delikatnej konsystencji i soczystym kawałkom kurczaka, danie staje się idealnym rozwiązaniem na obiad czy kolację, którą można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Jeśli szukacie pysznego, sycącego dania, które sprawdzi się zarówno na codzienny posiłek, jak i na specjalną okazję, to risotto z kurczakiem jest idealny wyborem. Można je również zapakować w pudełeczko i zabrać ze sobą do pracy. 

PRZEPIS NA RISOTTO Z KURCZAKIEM

Składniki

  • 150 g ryżu do risotto
  • 400 g fileta z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mały por
  • 400 ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

Wykonanie

  • Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, przełożyć kurczaka i podsmażyć na złoty kolor. 

  • Marchew obrać i pokroić w kostkę, pora pokroić w półkrążki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.

     
  • Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przełożyć pora, marchewkę oraz paprykę i chwilkę podsmażyć. Następnie wsypać ryż i zalać gorącym bulionem, tak by całość była przykryta.  Zmniejszyć moc palnika i co chwilę mieszać. Kiedy ryż pochłonie cały bulion dodać kolejną porcję bulionu i dalej mieszać. Dodawać bulionu kilkakrotnie, mieszać, do momentu aż warzywa będą miękkie. 

  • Na koniec dodać kurczaka i wymieszać. Danie doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Risotto z kurczakiem przepis
Przepis na risotto z kurczakiem
Szybkie risotto z kurczakiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 146

Udostępnij!