
Risotto z kurczakiem to jedno z tych dań, które zachwycają prostotą przygotowania, ale i bogactwem smaku. Dzięki delikatnej konsystencji i soczystym kawałkom kurczaka, danie staje się idealnym rozwiązaniem na obiad czy kolację, którą można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Jeśli szukacie pysznego, sycącego dania, które sprawdzi się zarówno na codzienny posiłek, jak i na specjalną okazję, to risotto z kurczakiem jest idealny wyborem. Można je również zapakować w pudełeczko i zabrać ze sobą do pracy.
PRZEPIS NA RISOTTO Z KURCZAKIEM
Składniki
- 150 g ryżu do risotto
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mały por
- 400 ml bulionu
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Wykonanie
- Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, przełożyć kurczaka i podsmażyć na złoty kolor.
- Marchew obrać i pokroić w kostkę, pora pokroić w półkrążki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przełożyć pora, marchewkę oraz paprykę i chwilkę podsmażyć. Następnie wsypać ryż i zalać gorącym bulionem, tak by całość była przykryta. Zmniejszyć moc palnika i co chwilę mieszać. Kiedy ryż pochłonie cały bulion dodać kolejną porcję bulionu i dalej mieszać. Dodawać bulionu kilkakrotnie, mieszać, do momentu aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodać kurczaka i wymieszać. Danie doprawić do smaku solą i pieprzem.


