Rolada szpinakowa z łososiem to idealna przekąska na rodzinne imprezy, spotkania z przyjaciółmi, na Święta, a także Sylwestra. Przygotowanie takiej rolady szpinakowej wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowane i nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni z pewnością sobie z nią poradzą.
Rolada szpinakowa wygląda bardzo elegancko i ciekawie. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję i z pewnością zachwyci waszych gości. Zapraszam na przepis!
ROLADA SZPINAKOWA – PRZEPIS
Składniki
- 250 g mrożonego szpinaku
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 150 g wędzonego łososia
- 1 serek śmietankowy typu almette
Wykonanie
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i delikatnie podsmażamy. Po kilku minutach dodajemy mrożony szpinak, całość dusimy, do momentu aż woda odparuje.
- Do szpinaku dodajemy śmietanę, szczyptę soli oraz pieprzu, dusimy do momentu, aż masa zgęstnieje. Całość odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
- Białka jajek ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Do masy szpinakowej dodajemy żółtka oraz mąkę, mieszamy. Kolejno dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Masę szpinakową wykładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
- Na ciasto szpinakowe wykładamy serek, a na nim układamy wędzonego łososia. Całość zwijamy w roladę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Przed podaniem kroimy na roladki.