Malinowe Raffaello

Malinowe Raffaello to ciasto, które pokochacie już po pierwszym kęsie. Jest bardzo delikatne, aromatyczne, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo jest bardzo łatwe w przygotowaniu i robi się je naprawdę szybko. 

Taki deser idealnie sprawdzi się podczas domowych imprez, rodzinnych spotkań czy Świąt. Jestem pewna, że posmakuje Waszym gościom, bo naprawdę jest przepyszne. Zapraszam na przepis. Przekonacie się sami, że naprawdę warto!

PRZEPIS NA CIASTO MALINOWE RAFFAELLO

Składniki

BISZKOPT

  • 160 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • 1 śmietan-fix

MUS MALINOWY

  • 2 galaretki malinowe
  • 400 g malin
  • 500 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • kilka pralinek raffaello do dekoracji

Wykonanie

  • Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo, dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku, miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
  • Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
  • Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Maliny blendujemy na mus, a następnie dodajemy do niego przestygniętą galaretkę. Całość mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejący mus przekładamy na blat biszkopta.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Całość miksujemy na puszystą masę. Pod koniec wsypujemy startą na tarce białą czekoladę oraz śmietanfix, mieszamy do połączenia składników. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na mus, malinowy, a następnie przykrywamy biszkoptem.
  • Pozostałą masę wykładamy na wierzch ciasta, a następnie dekorujemy wiórkami kokosowymi oraz raffaello.
Malinowe Raffaello
Malinowe Raffaello

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij!