Sałatka a’la burito to bardzo smaczna przekąska, którą chciałam wam polecić! W skład sałatki wchodzi mielone mięso, które sprawia, że jest wyjątkowa w smaku i ponadczasowa. Zazwyczaj do sałatek używa się fileta z kurczaka czy szynki. Postanowiłam nieco odejść od tradycji i tak oto powstała sałatka a’la burito.
Przepis na sałatkę nie jest skomplikowany a sama sałatka łatwa i przyjemna w przygotowaniu. Poniżej znajdziecie listę składników niezbędnych do jej przygotowania, a także instrukcję. Jeśli chodzi o mięso mielone, możecie użyć mięsa z kurczaka, indyka czy wieprzowiny, kwestia smaku.
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 160 g makaronu
- 200 g żółtego sera
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Mięso mielone przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy i odstawiamy, by przestygło.
- Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Ser żółty, paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę.
- Fasolę oraz kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze kawałki.
- Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przygotowany sos, mieszamy.