Uwielbiam ciasta bez pieczenia, ponieważ szybko się je robi, do ich przygotowania nie trzeba używać piekarnika, a do tego są przepyszne – często nawet lepsze od tych pieczonych.
Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne ciasto z płatkami migdałowymi. Deser składa się z herbatników, kremu śmietankowego i masy krówkowej. Wierzch ciasta zdobią płatki migdałów.
Przepis na ciasto z płatkami migdałowymi jest bardzo prosty i szybki. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która w kuchni ma przysłowiowe dwie lewe ręce. Ciasto idealne na co dzień, do popołudniowej kawy, jak również dla niezapowiedzianych gości. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
CIASTO Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI – PRZEPIS
Składniki
- śmietanka kremówka 30% – 500 ml
- serek mascarpone – 250 g
- herbatniki kakaowe – 24 szt.
- herbatniki maślane – 12 szt.
- cukier puder – 2 łyżki
- masa krówkowa – 1/2 puszki
- płatki migdałów – 1 opakowanie
Przygotowanie
1. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty.
2. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni.
3. Formę 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Na dnie ułożyć herbatniki maślane.
5. Na herbatniki wyłożyć 1/2 przygotowanej masy.
6. Na masie ułożyć warstwę herbatników kakaowych, a na nich rozprowadzić masę krówkową.
7. Następnie wyłożyć kolejną warstwę herbatników kakaowych, a na nich rozprowadzić pozostałą część masy śmietankowej.
8. Wierzch ciasta posypać prażonymi migdałami.