Ciasto z płatkami migdałowymi

Uwielbiam ciasta bez pieczenia, ponieważ szybko się je robi, do ich przygotowania nie trzeba używać piekarnika, a do tego są przepyszne – często nawet lepsze od tych pieczonych.

Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne ciasto z płatkami migdałowymi. Deser składa się z herbatników, kremu śmietankowego i masy krówkowej. Wierzch ciasta zdobią płatki migdałów.

Przepis na ciasto z płatkami migdałowymi jest bardzo prosty i szybki. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która w kuchni ma przysłowiowe dwie lewe ręce. Ciasto idealne na co dzień, do popołudniowej kawy, jak również dla niezapowiedzianych gości. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

CIASTO Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI – PRZEPIS

Składniki

  • śmietanka kremówka 30% – 500 ml
  • serek mascarpone – 250 g
  • herbatniki kakaowe – 24 szt.
  • herbatniki maślane – 12 szt.
  • cukier puder – 2 łyżki
  • masa krówkowa – 1/2 puszki
  • płatki migdałów – 1 opakowanie

Przygotowanie

1. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty.

2. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni.

3. Formę 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

4. Na dnie ułożyć herbatniki maślane.

5. Na herbatniki wyłożyć 1/2 przygotowanej masy.

6. Na masie ułożyć warstwę herbatników kakaowych, a na nich rozprowadzić masę krówkową.

7. Następnie wyłożyć kolejną warstwę herbatników kakaowych, a na nich rozprowadzić pozostałą część masy śmietankowej.

8. Wierzch ciasta posypać prażonymi migdałami.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!