Kolorowa, aromatyczna i pożywna. Taka jest właśnie sałatka brokułowa. Idealnie sprawdzi się na lunch, obiad lub na kolację.
Sałatka brokułowa jest prosta w przygotowaniu i niezwykle pyszna. Oprócz brokuła w sałatce znajduje się również kurczak, ser feta, pomidor i kukurydza. Całość smaku podkręca sos czosnkowy. Jeśli poszukujecie przepisu na pyszną sałatkę, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia, to sałatka brokułowa na pewno spełni wasze oczekiwania.
SAŁATKA BROKUŁOWA – PRZEPIS
Składniki
- 1 brokuł
- 500 g fileta z kurczaka
- 200 g sera feta
- 3 pomidory
- 1 mała puszka kukurydzy
- przyprawa do kurczaka
Sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do przestygnięcia.
2. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem i smażymy na łyżce oleju na złoty kolor. Studzimy.
3. Ser feta kroimy w kostkę, pomidory w ćwiartki, kukurydzę odsączamy z zalewy.
4. Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
5. Składniki przekładamy do miski, dodajemy przygotowany sos czosnkowy i wszystko razem mieszamy.