Sernik puch pieczony na wodzie

Delikatny, puszysty, lekki, taki właśnie jest sernik pieczony na wodzie. Ten smaczny deser wręcz rozpływa się w ustach. 

Sernik pieczony na wodzie smakuje wyśmienicie. Podczas pieczenia woda zaczyna parować, dzięki czemu sernik wyrasta i nie opada. Jest bardzo delikatny i kremowy. Moim zdaniem, to jeden z najlepszych serników. 

Puszysty sernik pieczony na wodzie jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a dodatkowo robi się go bardzo szybko. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA PUSZYSTY SERNIK PIECZONY NA WODZIE

Składniki

  • 1 kg twarogu z wiaderka President 
  • ½ szklanki cukru
  • budyń waniliowy – sam proszek 
  • 2 łyżki skrobi lub zwykłej mąki 
  • 5 jajek 
  • 2 łyżki soku z cytryny 

Wykonanie

  1. Białka ubić. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, wymieszać szpatułką. Dodać budyń, sok z cytryny, skrobię, ser i bardzo delikatnie wymieszać.


  2. Formę 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto na sernik przelać do formy.

  3. Do dużej blachy wlać wodę, tak by przykryła całe dno. Blachę wstawić do piekarnika, który należy następnie nagrzać do 160 stopni.

  4. Blachę z masą serową umieścić na blaszce z wodą.

  5. Piec 20 minut w 160 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec 55 minut.

  6. Lekko uchylić piekarnik i pozostawić sernik do całkowitego ostygnięcia.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!