Sałatka na imprezie czy to rodzinnej czy w gronie przyjaciół to podstawa. Po prostu nie może jej zabraknąć. W dzisiejszym wpisie mam dla Was propozycję na pyszną sałatkę warstwową, która nie tylko pięknie prezentuje się na stole ale także wyśmienicie smakuje.
Składniki w tej sałatce są ułożone warstwowo, co daje bardzo ładny efekt wizualny. Zatem oprócz pysznego dania mamy również ładną dekorację. Zapraszam na przepis!
SAŁATKA GOŚCINNA PRZEPIS
Składniki
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 500 g)
- 4 jajka
- 4 ogórki konserwowe
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 5 łyżek ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do gyrosa, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmażyć na odrobinie tłuszczu na rumiano.
2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kosteczkę.
3. Ogórki konserwowe również pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Kapustę pekińską drobno poszatkować.
5. Majonez wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem, tworząc sos.
Składniki ułożyć w salaterce warstwowo:
- kurczak
- ogórki konserwowe
- warstwa ketchupu
- kukurydza
- sos
- kapusta pekińska
- jajka