Sałatka mięsny jeż to propozycja zarówno na imprezowy stół jak i na kolację. Sałatka składa się głównie z mielonego mięsa, dlatego jest pożywna i syta. Dzięki dodatkom takim jak sałata lodowa, ogórki korniszony, cebula, papryka i kukurydza smakuje wyśmienicie i apetycznie wygląda. Sałatka mięsny jeż jest bardzo prosta w przygotowaniu i na pewno przypadnie do gustu każdemu.
SAŁATKA MIĘSNY JEŻ
Składniki
- mięso mielone (wieprzowe lub drobiowe) – 400 g
- sałata lodowa – 1/2 główki
- kukurydza konserwowa – 1 puszka
- ogórki korniszony – 5 sztuk
- czerwona papryka – 1 sztuka
- czerwona cebula – 1 sztuka
Sos:
- majonez – 3 łyżki
- ketchup – 3 łyżki
- jogurt naturalny – 2 łyżki
Przyprawy:
- papryka słodka
- papryka ostra
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Dodajemy mięso mielone, przyprawy i smażymy do momentu aż straci swoja surowość. Po usmażeniu odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
2. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę, cebulkę w piórka.
3. Kukurydzę odsączamy z zalewy, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.
4. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i ketchupem.
5. Składniki przekładamy do miski, polewamy przygotowanym sosem i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.