Sałatka mięsny jeż to propozycja zarówno na imprezowy stół jak i na kolację. Sałatka składa się głównie z mielonego mięsa, dlatego jest pożywna i syta. Dzięki dodatkom takim jak sałata lodowa, ogórki korniszony, cebula, papryka i kukurydza smakuje wyśmienicie i apetycznie wygląda. Sałatka mięsny jeż jest bardzo prosta w przygotowaniu i na pewno przypadnie do gustu każdemu.

SAŁATKA MIĘSNY JEŻ

Składniki

  • mięso mielone (wieprzowe lub drobiowe) – 400 g
  • sałata lodowa – 1/2 główki
  • kukurydza konserwowa – 1 puszka
  • ogórki korniszony – 5 sztuk
  • czerwona papryka – 1 sztuka
  • czerwona cebula – 1 sztuka

Sos:

  • majonez – 3 łyżki
  • ketchup – 3 łyżki
  • jogurt naturalny – 2 łyżki

Przyprawy:

  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Dodajemy mięso mielone, przyprawy i smażymy do momentu aż straci swoja surowość. Po usmażeniu odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

2. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę, cebulkę w piórka.

3. Kukurydzę odsączamy z zalewy, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.

4. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i ketchupem.

5. Składniki przekładamy do miski, polewamy przygotowanym sosem i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Udostępnij!