W upalne dni większość z nas nie ma ochoty ani na ciężkostrawne dania, ani na długie stanie w kuchni. W takim przypadku najlepiej sprawdzą się lekkie sałatki, które również mogą być pełnowartościowym posiłkiem.
W dzisiejszym wpisie mam dla was przepis na lekką i pożywną sałatkę w sam raz na upalne dni, którą przygotujecie w kilka chwil. Sałatka wyśmienicie smakuje, jest kolorowa i będzie idealnym pomysłem na obiad lub kolację. Sprawdzi się także jako imprezowa przekąska.
SAŁATKA NA UPAŁY PRZEPIS
Składniki (na 2 porcje)
- 1 główka sałaty masłowej
- 150 g sera feta
- 1 cebula czerwona
- 2 ogórki świeże
- 10 pomidorków koktajlowych
- 400 g fileta z kurczaka
- 1/2 słoika czarnych oliwek
- przyprawa do kurczaka
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Sos
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmażyć na odrobinie tłuszczu i pozostawić do przestygnięcia.
2. Składniki na sos wymieszać ze sobą.
3. Sałatę masłową umyć i porwać na mniejsze kawałki.
4. Ser feta pokroić w kostkę, ogórki w półplasterki.
5. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, cebulę w piórka.
6. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki.
7. Na talerz wyłożyć sałatę, następnie kurczaka, pomidorki, ogórka, oliwki, cebulę oraz ser.
8. Całość polać przygotowanym sosem.