Sałatka na upały

W upalne dni większość z nas nie ma ochoty ani na ciężkostrawne dania, ani na długie stanie w kuchni. W takim przypadku najlepiej sprawdzą się lekkie sałatki, które również mogą być pełnowartościowym posiłkiem.

W dzisiejszym wpisie mam dla was przepis na lekką i pożywną sałatkę w sam raz na upalne dni, którą przygotujecie w kilka chwil. Sałatka wyśmienicie smakuje, jest kolorowa i będzie idealnym pomysłem na obiad lub kolację. Sprawdzi się także jako imprezowa przekąska.

SAŁATKA NA UPAŁY PRZEPIS

Składniki (na 2 porcje)

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 150 g sera feta
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ogórki świeże
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 400 g fileta z kurczaka
  • 1/2 słoika czarnych oliwek
  • przyprawa do kurczaka
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Sos

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmażyć na odrobinie tłuszczu i pozostawić do przestygnięcia.

2. Składniki na sos wymieszać ze sobą.

3. Sałatę masłową umyć i porwać na mniejsze kawałki.

4. Ser feta pokroić w kostkę, ogórki w półplasterki.

5. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, cebulę w piórka.

6. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki.

7. Na talerz wyłożyć sałatę, następnie kurczaka, pomidorki, ogórka, oliwki, cebulę oraz ser.

8. Całość polać przygotowanym sosem.

lekka sałatka
kolorowa sałatka

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!