Sałatka paprykowa to propozycja na pyszną warstwową sałatkę, w której wszystkie składniki są widoczne w salaterce przez co potrawa wygląda bardzo atrakcyjnie i ciekawie. Będzie zatem idealna na imprezę czy spotkanie rodzinne.
Przepis na sałatkę paprykową jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Większość z nich każdy znajdzie w swojej kuchni. Sałatka oprócz tego że świetnie wygląda, to również wyśmienicie smakuje. Składniki idealnie się uzupełniają i jako całość tworzą pyszne danie, któremu nikt się nie oprze.
SAŁATKA PAPRYKOWA PRZEPIS
Składniki
- 1 czerwona papryka
- 200 g makaronu
- 150 g sera żółtego
- 150 g szynki
- 4 ogórki korniszony
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą.
2. Szynkę, ser żółty, ogórki i paprykę pokroić w kostkę.
3. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą, solą oraz pieprzem.
Składniki ułożyć w salaterce warstwowo:
- makaron
- szynka
- ser żółty
- ogórki
- sos
- kukurydza
- papryka
- szczypiorek do dekoracji