sałatka ryżowa

Szybka, smaczna i pożywna… taka jest właśnie sałatka ryżowa. Idealnie sprawdzi się na lunch do pracy, na kolację, a także jako przekąska na imprezowy stół.

Sałatka ryżowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele pracy. Oprócz ryżu w sałatce znajdziecie także takie składniki jak ser żółty, jajka, kukurydzę, cebulę, pomidory i ogórka. Sałatkę uzupełnia pyszny sos, do którego potrzebujecie zaledwie 3 składników. Serdecznie zapraszam do przetestowania tego przepisu na sałatkę z ryżem. Kto wie, może stanie się ona waszą nową ulubioną sałatką?

SAŁATKA RYŻOWA

Składniki

  • 100g ryżu
  • 200g żółtego sera
  • 4 jaja
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mniejsza cebula
  • 2 pomidory
  • 1 duży ogórek świeży

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej wcześniej aby zdążył przestygnąć.

2. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.

3. Ogórka obrać ze skórki i razem z pomidorami również pokroić w kostkę.

4 Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebulę drobno pokroić, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

5. Majonez połączyć z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wymieszać do połączenia składników.

6. Składniki przełożyć do miski, dodać przygotowany sos i całość razem wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

sałatka z ryżem
sałatka z dodatkiem ryżu

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!