Szybka, smaczna i pożywna… taka jest właśnie sałatka ryżowa. Idealnie sprawdzi się na lunch do pracy, na kolację, a także jako przekąska na imprezowy stół.
Sałatka ryżowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele pracy. Oprócz ryżu w sałatce znajdziecie także takie składniki jak ser żółty, jajka, kukurydzę, cebulę, pomidory i ogórka. Sałatkę uzupełnia pyszny sos, do którego potrzebujecie zaledwie 3 składników. Serdecznie zapraszam do przetestowania tego przepisu na sałatkę z ryżem. Kto wie, może stanie się ona waszą nową ulubioną sałatką?
SAŁATKA RYŻOWA
Składniki
- 100g ryżu
- 200g żółtego sera
- 4 jaja
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mniejsza cebula
- 2 pomidory
- 1 duży ogórek świeży
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej wcześniej aby zdążył przestygnąć.
2. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
3. Ogórka obrać ze skórki i razem z pomidorami również pokroić w kostkę.
4 Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebulę drobno pokroić, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
5. Majonez połączyć z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wymieszać do połączenia składników.
6. Składniki przełożyć do miski, dodać przygotowany sos i całość razem wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.