Lekka i smaczna sałatka z pieczonymi burakami, jabłkiem i serem feta. Idealną na przystawkę, lekki lunch lub kolację.
Przepis na sałatkę jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki nie są wyszukane i możemy je dostać nawet w małych sklepach. Sałatka z burakami, jabłkiem i serem feta pięknie prezentuje się na stole i rewelacyjnie smakuje. Charakteru nadaje jej słodko-słony sos na bazie oliwy, musztardy i miodu.
SAŁATKA Z BURAKAMI, JABŁKIEM I FETĄ PRZEPIS
Składniki
- 1/2 opakowania mixu sałat
- 1 jabłko
- 2 ugotowane lub upieczone buraki
- 100 g sera feta
- 3 łyżki ziaren słonecznika
Sos
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- pieprz
Przygotowanie
- Ziarna słonecznika podprażam na suchej patelni.
- Buraczki, jabłko i ser feta kroję w kosteczkę.
- Wszystkie składniki na sos łącze ze sobą i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na talerz wykładam sałatę, następnie buraczki, jabłko i ser feta. Całość posypuję prażonym słonecznikiem i polewam przygotowanym sosem.