Sałatka z jajkiem i tuńczykiem to pyszna, szybka i super prosta propozycja na kolację. Polecam szczególnie osobom, które uwielbiają tuńczyka.
Połączenie tuńczyka i jajek ugotowanych na twardo to sprawdzona kompozycja, która zawsze smakuje wyśmienicie. Dodatki w postaci kukurydzy, ogórków konserwowych, selera konserwowego, czerwonej cebulki oraz sosu na bazie jogurtu i majonezu uzupełniają całość i tworzą pyszne i pełne smaku danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przygotuj sałatkę z tuńczykiem i jajkiem już dziś i przekonaj się, jak łatwo można przygotować zdrowe i smaczne danie w domu.
SAŁATKA Z JAJKIEM I TUŃCZYKIEM PRZEPIS
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mały słoiczek selera konserwowego
- 1 szklanka kukurydzy konserwowej
- 4 jajka
- 4 ogórki konserwowe
- 1 cebula czerwona
Sos
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kosteczkę.
2. Ogórki konserwowe oraz cebulę czerwoną również kroję w kostkę.
3. Kukurydzę, tuńczyka i selera konserwowego odsączam z zalewy.
4. Majonez łączę z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
5. Wszystkie składniki umieszczam w misce, dodaję sos i delikatnie mieszam.