
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny posiłek? Sałatka z rukolą, kurczakiem i fetą to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale także sycąca i pełna smaku. Doskonale sprawdzi się na kolację lub jako przystawka na domową imprezę ze znajomymi.
Dlaczego akurat sałatka z rukolą, kurczakiem i fetą?
To połączenie to istny raj dla podniebienia. Rukola dodaje sałatce lekkości i świeżości, która świetnie kontrastuje ze smakiem mięsa. Ser feta natomiast dodaje kremowej konsystencji i lekko słonego smaku. Dodatkowo w sałatce znajdziemy jeszcze suszone pomidory i prażone płatki migdałów. Całość okraszona pysznym i łatwym w przygotowaniu dressingiem na bazie oliwy, miodu i soku z cytryny. Całość prezentuje się rewelacyjnie i smakuje jeszcze lepiej.
Do przygotowania sałatki z rukolą, kurczakiem i serem feta nie potrzebujecie dużo czasu. Wystarczy około 30 minut i danie jest gotowe do spożycia.
SAŁATKA Z RUKOLĄ, KURCZAKIEM I FETĄ PRZEPIS
Składniki
- 2 garście rukoli
- 300 g fileta z kurczaka
- 100 g sera feta
- 50 g suszonej żurawiny
- 3 łyżki płatków migdałów
- przyprawy do kurczaka (przyprawa gyros, słodka papryka, sól, pieprz)
Dressing
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie tłuszczu i odstawiamy do ostygnięcia.
- Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie odcedzamy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
- Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
- Ser feta kroimy w kosteczkę, suszone pomidory na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki na dressing łączymy i mieszamy.
- Na talerz wykładamy rukolę, następnie kurczaka, ser feta, suszone pomidory, żurawinę i migdały. Całość polać przygotowanym sosem.


Ta sałatka z rukolą, kurczakiem i serem feta to idealny wybór na każdą okazję. Jest prosta, szybka i pełna witamin. Łączy w sobie różnorodne tekstury i smaki. Możesz ją łatwo zmodyfikować dodając ulubione warzywa, inny rodzaj sera czy zmieniając sos.