Szukasz lekkiej, a zarazem sycącej sałatki, która idealnie sprawdzi się na lunch lub kolację? Sałatka z tuńczyka sprawdzi się idealnie!
Połączenie bogatego w białko tuńczyka i świeżych warzyw to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także zastrzyk wartości odżywczych. Całość okraszona domowym sosem czosnkowym na bazie jogurtu i majonezu. Dodatkowo sałatka z tuńczykiem jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. Można przygotować ją w zaledwie 15 minut!
SAŁATKA Z TUŃCZYKA PRZEPIS
Składniki / 2 porcje
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- pół główki sałaty lodowej
- 1 cebula czerwona
- 2 świeże ogórki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
Sos
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- kilka kropel soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Sałatę lodową dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i rwiemy na mniejsze kawałki.
- Tuńczyka oraz kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy.
- Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w piórka.
- Ogórka kroimy w ćwierćplasterki, pomidorki koktajlowe na połówki.
- Jogurt mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
- Na talerze wykładamy sałatę lodową, następnie tuńczyka, pomidorki koktajlowe, ogórka, cebulę czerwoną i kukurydzę. Całość polewamy przygotowanym sosem czosnkowym.