Kuchnia włoska kojarzy nam się głównie z pizzą i spaghetti. Okazuje się jednak, że słynie ona również z innych smakołyków, takich jak na przykład włoskie pierożki. Ich rodzajów jest bardzo dużo, do przygotowania sałatki wybrałam pierożki tortellini, które z pewnością mieliście okazję już jeść.
Przygotowując sałatkę możecie wybrać ulubione pierożki tortellini z dowolnym farszem wedle smaku i uznania. Moim zdaniem każdy smak będzie pasował!
Sam przepis na sałatkę jest bardzo łatwy a sama sałatka smaczna i sycąca. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis!
SAŁATKA Z WŁOSKIMI PIEROŻKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 250 g tortellini – 1 opakowanie
- papryka zielona
- 2 ogórki gruntowe
- 300 g szynki
- 150 g sera żółtego wędzonego
- 1 mały jogurt grecki
- 4 łyżki majonezu
- 1/2 puszki kukurydzy
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Szynkę i ser żółty kroimy w kostkę.
- Paprykę, ogórka kroimy w kostkę.
- Jogurt grecki łączymy z majonezem, doprawiamy pieprzem, solą.
- Do miski przesypujemy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy.
- Sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.