Sernik puch pieczony na wodzie
Delikatny, puszysty, lekki, taki właśnie jest sernik pieczony na wodzie. Ten smaczny deser wręcz rozpływa się w ustach.
Sernik pieczony na wodzie smakuje wyśmienicie. Podczas pieczenia woda zaczyna parować, dzięki czemu sernik wyrasta i nie opada. Jest bardzo delikatny i kremowy. Moim zdaniem, to jeden z najlepszych serników.
Puszysty sernik pieczony na wodzie jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a dodatkowo robi się go bardzo szybko. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA PUSZYSTY SERNIK PIECZONY NA WODZIE
Składniki
- 1 kg twarogu z wiaderka President
- ½ szklanki cukru
- budyń waniliowy – sam proszek
- 2 łyżki skrobi lub zwykłej mąki
- 5 jajek
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
- Białka ubić. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, wymieszać szpatułką. Dodać budyń, sok z cytryny, skrobię, ser i bardzo delikatnie wymieszać.
- Formę 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto na sernik przelać do formy.
- Do dużej blachy wlać wodę, tak by przykryła całe dno. Blachę wstawić do piekarnika, który należy następnie nagrzać do 160 stopni.
- Blachę z masą serową umieścić na blaszce z wodą.
- Piec 20 minut w 160 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec 55 minut.
- Lekko uchylić piekarnik i pozostawić sernik do całkowitego ostygnięcia.