Ciasto z pulpą z mango

Orzeźwiające, przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z pulpą z mango, które idealnie sprawdzi się na weekendowy deser do kawy czy herbaty. W skład ciasta wchodzi puszysty biszkopt, masa z mango, warstwa masy kajmakowej i krem śmietankowy. Wierzch zdobi pokruszona czekolada mleczna. Całość smakuje rewelacyjnie i z pewnością oczaruje każde podniebienie. Jeśli szukacie pomysłu na prosty, a zarazem smaczny deser na letnie dni, to ciasto z pulpą z mango będzie strzałem w dziesiątkę.

CIASTO Z PULPĄ Z MANGO PRZEPIS

Składniki

  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 5 jajek (temp. pokojowa)
  • szczypta soli

Krem z mango

  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 puszka pulpy z mango (425 g)
  • 60 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny

Warstwa śmietankowa

  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 25 g wiórek kokosowych
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo

  • 3 łyżki masy kajmakowej
  • 50 g czekolady mlecznej

Przygotowanie

Biszkopt

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka.

2. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i całość przesypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.

3. Ciasto przekładamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Krem z mango

4. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.

5. Śmietankę ubijamy na sztywno.

6. Pulpę z mango przelewamy do miseczki, wlewamy do niej przestygniętą żelatynę i całość intensywnie mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietankę i ponownie mieszamy do połączenia. Tężejącą masę wykładamy na połowę biszkopta i całość wstawiamy na chwilę do lodówki.

Warstwa śmietankowa

7. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru wymieszanego z śmietan-fixem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.

8. Ciasto wyciągamy z lodówki i masę z mango przykrywamy drugim blatem biszkopta.

9. Po biszkopcie rozprowadzamy masę kajmakową, a następnie wykładamy masę śmietankową.

10. Wierzch ciasta posypujemy drobno posiekaną czekoladą.

11. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Ciasto z pulpą z mango przepis
deser z pulpą z mango

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 15

Udostępnij!