Przepis na pyszną przekąskę ze śledziami w roli głównej. Śledzie w sosie salsa przygotowane z dodatkiem kilku składników i oryginalnej zalewy smakują naprawdę wybornie. Zachęcają, nie tylko swoim wyglądam, ale i nazwą. Jeśli jesteście miłośnikami śledzi, ten przepis z pewnością będzie dla Was idealny! Śledzie w sosie salsą są przepyszne, przekonajcie się sami!

Składniki

  • 500 g śledzi – 4 płaty
  • 1 spora cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 1 papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g ostrego ketchupu 
  • 3 łyżki octu
  • mała garść rodzynek 
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz
  • 3/4 szklanki wody

Przygotowanie

  • Śledzie kroimy na kawałki o grubości ok. 2 cm.
  • Cebulę kroimy w cienkie pół plasterki, a paprykę i marchewkę paseczki. 
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż lekko się zeszkli. Dodajemy pokrojoną marchewkę i paprykę, smażymy przez 5 minut. 
  • W garnku umieszczamy koncentrat pomidorowy, ketchup, ocet, rodzynki i miód. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie odrobiną chilli. Pozostawimy do wstydzenia. 
  • Śledzie z warzywami dodajemy do zimnej zalewy i mieszamy. Przekładamy do salaterki i odkładamy do lodówki na kilkanaście godzin, najlepiej na całą noc.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!