Przepis na pyszną przekąskę ze śledziami w roli głównej. Śledzie w sosie salsa przygotowane z dodatkiem kilku składników i oryginalnej zalewy smakują naprawdę wybornie. Zachęcają, nie tylko swoim wyglądam, ale i nazwą. Jeśli jesteście miłośnikami śledzi, ten przepis z pewnością będzie dla Was idealny! Śledzie w sosie salsą są przepyszne, przekonajcie się sami!
Składniki
- 500 g śledzi – 4 płaty
- 1 spora cebula
- 2 średnie marchewki
- 1 papryka
- 2 łyżki oleju
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 50 g ostrego ketchupu
- 3 łyżki octu
- mała garść rodzynek
- 1 łyżka miodu
- pieprz
- 3/4 szklanki wody
Przygotowanie
- Śledzie kroimy na kawałki o grubości ok. 2 cm.
- Cebulę kroimy w cienkie pół plasterki, a paprykę i marchewkę paseczki.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż lekko się zeszkli. Dodajemy pokrojoną marchewkę i paprykę, smażymy przez 5 minut.
- W garnku umieszczamy koncentrat pomidorowy, ketchup, ocet, rodzynki i miód. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie odrobiną chilli. Pozostawimy do wstydzenia.
- Śledzie z warzywami dodajemy do zimnej zalewy i mieszamy. Przekładamy do salaterki i odkładamy do lodówki na kilkanaście godzin, najlepiej na całą noc.