sałatka petarda

Sałatka petarda to przekąska, która nie tylko fantastycznie się prezentuje, ale też nieziemsko smakuje. Połączenie szynki parmeńskiej z serem pleśniowym i gruszką sprawia, że sałatka jest bardzo smaczna i aromatyczna, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Idealna na spotkanie ze znajomymi, lub na kolację!

SAŁATKA PETARDA – PRZEPIS

Składniki

  • rukola – 200g
  • ser z niebieską pleśnią – 2 sztuki
  • gruszka – 2 sztuki
  • szynka parmeńska – 1 opakowanie
  • orzechy włoskie – ok. 200g

Sos:

  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • miód – 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

1. Składniki na sos łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Rukolę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku.

3. Szynkę kroimy w paski, układamy na rukoli.

4. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Układamy na szynce.

5. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser z niebieską pleśnią.

6. Na końcu sałatkę posypujemy orzechami włoskimi i przed podaniem polewamy przygotowanym sosem.

sałatka z szynką parmeńską


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 12

Udostępnij!