Łatwe, smaczne i delikatne w smaku ciasto czekoladowe z bitą śmietaną to doskonały smakołyk do kawy czy herbaty. Jest to propozycja idealna dla fanów prostych wypieków, przy których nie trzeba się dużo narobić, a efekt jest bardzo zadowalający i smakowity.
Przepis na śmietankowe ciasto czekoladowe jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Większość lub nawet wszystkie z nich znajdziecie w swojej kuchni. Zachęcam do wypróbowania!
ŚMIETANKOWE CIASTO CZEKOLADOWE PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa śmietankowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka przezroczysta
- 1 szklanka wody
Polewa czekoladowa
- 30 g masła
- 30 g kakao
- 20 g cukru
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki wody
Przygotowanie
BISZKOPT
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka.
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i budyniem. Suche składniki przesypujemy do masy jajecznej i całość delikatnie mieszamy do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.
- Ciasto przekładamy do blaszki (24 x 24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut, do tzw suchego patyczka.
MASA ŚMIETANKOWA
- W 250 ml gorącej wody rozpuszczamy przezroczystą galaretkę i odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubijamy na puch. Pod koniec ubijania cienkim strumykiem wlewamy przestygniętą galaretkę.
- Masę śmietankową wykładamy na upieczony biszkopt. Całość wstawiamy na chwilę do lodówki.
POLEWA
- Żelatynę rozpuszczamy w wodzie.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, dodajemy śmietankę, kakao oraz cukier. Całość podgrzewamy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Naczynie z masą czekoladową ściągamy z ognia i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowaną polewą polewamy ciasto i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.