Śmietankowe ciasto czekoladowe

Łatwe, smaczne i delikatne w smaku ciasto czekoladowe z bitą śmietaną to doskonały smakołyk do kawy czy herbaty. Jest to propozycja idealna dla fanów prostych wypieków, przy których nie trzeba się dużo narobić, a efekt jest bardzo zadowalający i smakowity.

Przepis na śmietankowe ciasto czekoladowe jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Większość lub nawet wszystkie z nich znajdziecie w swojej kuchni. Zachęcam do wypróbowania!

ŚMIETANKOWE CIASTO CZEKOLADOWE PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka (temp. pokojowa)
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa śmietankowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 1 szklanka wody

Polewa czekoladowa

  • 30 g masła
  • 30 g kakao
  • 20 g cukru
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki wody

Przygotowanie

BISZKOPT

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka.
  • Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i budyniem. Suche składniki przesypujemy do masy jajecznej i całość delikatnie mieszamy do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.
  • Ciasto przekładamy do blaszki (24 x 24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut, do tzw suchego patyczka.

MASA ŚMIETANKOWA

  • W 250 ml gorącej wody rozpuszczamy przezroczystą galaretkę i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubijamy na puch. Pod koniec ubijania cienkim strumykiem wlewamy przestygniętą galaretkę.
  • Masę śmietankową wykładamy na upieczony biszkopt. Całość wstawiamy na chwilę do lodówki.

POLEWA

  • Żelatynę rozpuszczamy w wodzie.
  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, dodajemy śmietankę, kakao oraz cukier. Całość podgrzewamy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Naczynie z masą czekoladową ściągamy z ognia i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy.
  • Tak przygotowaną polewą polewamy ciasto i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
ciasto czekoladowe z bitą śmietaną
ciasto czekoladowe z bitą śmietaną przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!