Schab pieczony to wyśmienity pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Mięso jest idealnie kruche, fajnie doprawione i pięknie wypieczone. Świetnie smakuje na ciepło z dodatkiem ziemniaków, ale także na zimno na kanapce.
Domowy schab pieczony w sosie własnym to idealny pomysł na danie obiadowe na rodzinne spotkania czy na święta. Każdy go uwielbia, a jego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis! Jestem pewna, że będziecie zachwyceni jego smakiem!
SOCZYSTY SCHAB PIECZONY – PRZEPIS
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki soli
- 1/3 papryki ostrej
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 60 ml zimnej wody
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie
- Schab myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu.
- Do miseczki przekładamy przyprawy: majeranek, paprykę słodką, ostrą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz oliwę. Całość mieszamy do połączenia składników i nacieramy mięso.
- Schab w marynacie przekładamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Godzinę przed pieczeniem schab wyjmujemy z lodówki, by nabrał temperatury pokojowej.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy schab z każdej strony na rumiano.
- Kolejno schab przekładamy do rękawa do pieczenia, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.
- Po upieczeniu rozcinamy rękaw i pozostawiamy mięso na około 15 minut, po upływie czasu kroimy na kawałki.
- Wywar z mięsa przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Łyżkę mąki mieszamy z wodą i przelewamy do rondelka z wywarem. Całość podgrzewamy, mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pierzem. Przygotowanym sosem polewamy kawałki mięsa.