
Pieczone udka z kurczaka to pyszny pomysł na szybki i prosty obiad dla całej rodziny. Danie to sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i wyjątkowe okazje, rodzinne spotkania czy święta. Udka pieczone można serwować z ziemniakami, ryżem, kaszą, a także z pieczywem.
Mięso wychodzi niesamowicie delikatne i aromatyczne, wręcz rozpływa się w ustach. Wszystkie dzięki sprawdzonej marynacie, która idealnie pasuje do mięsa drobiowego. Jeśli macie ochotę na pyszne udka z kurczaka z piekarnika, zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA PIECZONE UDKA Z KURCZAKA
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 2 garści mini marchewek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy
- świeży koperek
Wykonanie
- Udka obrać ze skóry i umyć.
- W misce wymieszać ze sobą przyprawy: oliwę, sos sojowy, przeciśnięty czosnek, paprykę słodką, oregano, bazylię, sok z cytryny, sól i pieprz. Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso. Odstawić na minimum godzinę do lodówki. Najlepiej zamarynować je dzień wcześniej.
- Zamarynowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną cebulę oraz marchewki.
- Piec pod przykryciem przez 60 minut w 200 stopniach.

