Pieczone udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka to pyszny pomysł na szybki i prosty obiad dla całej rodziny. Danie to sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i wyjątkowe okazje, rodzinne spotkania czy święta. Udka pieczone można serwować z ziemniakami, ryżem, kaszą, a także z pieczywem.

Mięso wychodzi niesamowicie delikatne i aromatyczne, wręcz rozpływa się w ustach. Wszystkie dzięki sprawdzonej marynacie, która idealnie pasuje do mięsa drobiowego. Jeśli macie ochotę na pyszne udka z kurczaka z piekarnika, zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA PIECZONE UDKA Z KURCZAKA

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 garści mini marchewek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • świeży koperek

Wykonanie

  • Udka obrać ze skóry i umyć.
  • W misce wymieszać ze sobą przyprawy: oliwę, sos sojowy, przeciśnięty czosnek, paprykę słodką, oregano, bazylię, sok z cytryny, sól i pieprz. Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso. Odstawić na minimum godzinę do lodówki. Najlepiej zamarynować je dzień wcześniej.
  • Zamarynowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną cebulę oraz marchewki.
  • Piec pod przykryciem przez 60 minut w 200 stopniach.
Przepis na pieczone udka z kurczaka
Pieczone udka z kurczaka przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!